Pampeliškový med

Jarní klasika. Sbíráme pouze květy bez stonků, ideálně v počátku kvetení, což bývá v průběhu dubna nebo května.
Není sice tak výživný jako klasický med, ale i tak má v sobě spoustu vitamínů, především vitamín C. Používáme ho do čaje i do vody místo šťávy.
Pokud chcete, aby měl hustější konzistenci, použijte klasický bílý cukr a vařte delší dobu (až 3 hodiny.)
Já chtěla, aby si zachoval co nejvíc vitamínů, a tak jsem dobu varu stáhla jen na 30 minut a použila třtinový cukr, který mu dodá karamelovou chuť. Je sice tekutý, za to zdravější 🙂 Je ovšem potřeba ho uchovávat v lednici.

cca 5 hrnků květů pampelišek
1 kg třtinového cukru
1 citrón
1 litr vody

Květy nasypeme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme citrón zbavený kůry a nakrájený na plátky. Necháme odležet 24 – 48 hodin.
Pak přecedíme přes síto a vaříme spolu s cukrem na mírnější výkon. Nesmí projít varem kvůli zachování vitamínů. V průběhu promícháváme. Asi po půl hodině přelijeme ještě horký do dobře vyvařených sklenic a skladujeme v lednici.